среда, 29. фебруар 2012.

AZIJA

Azija je po površini najveći kontinent na svetu. Zauzima jednu trećinu svetskog kopna na kome živi oko 60% od ukupnog svestskog stanovnišstva. To je najprostraniji i najmnogoljudniji kontinent. Azija i po mnogim drugim geografskim odlikama drži rekorde u svetu zbog čega se sa pravom naziva naj-kontinentom. Istovremeno, Azija je kontinent velikih prirodnih suprotnosti i društvene raznolikosti.

Kaspijsko jezero je po površini najveće jezero  na svetu. S obzirom na to da mu je površina na -28m nadmorske visine, to je ujedno i najveća depresija na svetu po površini.

Površina jezera Mrtvo more nalazi se na 403m ispod nivoa mora. To je po dubini najveća depresija na svetu.

Arabijsko poluostrvo je najveće poluostrvo na svetu. Zauzima površinu od 2.730.000 km2

Prosečna nadmorska visina Azije je 950m, što je čini najvišim kontinentom. Planine Himalaji (Mont Everest, 8848m) Karakorum, Pamir i Hindukuš su najviše planine na svetu. Ove planine i visoravan Tibet područje su najveće nadmorske visine.

Sa nadmorskom visinom od oko 4500m i površinom od 1.221.600km2 , visoravan Tibet je najviša i najveća visoravan na Zemlji. Tibet se naziva i "krov svet".
Ako izuzmemo gradove-države i države čija je površina manja od 800km2, koje su zbog male površine gusto naseljene, najveću gustinu naseljenosti medju državama sveta ima Bangladeš (1045 st/km2)
Najniže temperature na Zemlji, na nadmorskoj visini manjoj od 100m, izmerene su oblasti Jakutija u istočnom Sibiru. Umesto Verhojansk, 1892. godine, izmerena je temperatura od -67,8 celzijusovih stepeni, a u Ojmjakonu, 1938. godine -71.7 celzijusovih.
Najredje naseljena država na svetu je Mongolija. U ovoj centralnoazijskoj državi koja se nalazi na području pustinje Gobi i visokih planina Altaj i Sajan, prosečno živi 2st/km2 

Нема коментара:

Постави коментар